Elke ondernemer met werknemers in dienst heeft er mee te maken: loonheffingen. Zoals je wellicht weet, verandert de Belastingdienst de regels jaarlijks. In dit interview legt salarisadministratie expert Wendy Mulders uit welke wijzigingen er zijn in 2022 en waar startende ondernemers op moeten letten. Zo ga je goed voorbereid van start!
De Belastingdienst kondigt jaarlijks wijzigingen in de loonaangifte aan. Wat verandert er in 2022?
“Elk jaar zijn wij aanwezig bij het OSWO jaarcongres waar aan de hand van concrete voorbeelden de belangrijkste wijzigingen worden besproken. De vier belangrijkste onderwerpen die genoemd werden zijn:
- Verschil in premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof)
- Thuiswerkvergoeding voor 2022
- Kleine wijzigingen (DGA loon, bijtelling elektrische auto)
- Kleine, middelgrote of grote werkgever 2022
Wat betekenen deze wijzigingen concreet voor ondernemers?
“De twee grootste wijzigingen voor volgend jaar zijn het verschil in premie Aof 2022 en de thuiswerkvergoeding. Hier gaan ondernemers direct wat van merken.
Tot en met einde van dit jaar is er een algemene Aof premie. Deze heeft de Belastingdienst vanaf volgend jaar opgesplitst in een premie laag (voor kleine werkgevers) en premie hoog (voor middelgrote en grote werkgevers) en voor uitkeringen. Elk jaar krijg je een beschikking voor je WHK (werkhervattingskas) premie. Daar komt nu een extra regel bij, en in de beschikking vind je ook welke premie Aof je als werkgever mag toepassen. Ik raad ondernemers aan om de brief altijd goed te door te lezen, er staat duidelijk omschreven wat je mag toepassen.
Met de thuiswerkvergoeding zullen denk ik veel organisaties blij worden. De thuiswerkvergoeding heeft natuurlijk alles te maken met dat we door corona meer zijn gaan thuiswerken. Het was eerst een belaste vergoeding, maar wordt vanaf volgend jaar een onbelaste vergoeding. Daar zit wel een maximum aan, namelijk twee euro per werknemer per dag. Wil je als werkgever meer vergoeden dan twee euro per dag dan wordt het bovenmatige wel belast.”
Wat houdt de thuiswerkvergoeding precies in?
“Eigenlijk is het heel simpel. Werkt je werknemer de hele dag thuis? Dan mag je de vergoeding geven, ongeacht wat de medewerker die dag doet. Er is gekeken naar wat je gemiddeld kwijt bent per dag. Denk aan waterverbruik, koffie en thee, maar ook elektriciteit. Hiervan is een schatting gemaakt en daar is dit bedrag uit gekomen.
Wat wel belangrijk is om te weten is als je medewerkers een halve dag thuiswerken en een halve dag op kantoor, dat je niet de thuiswerkvergoeding én reiskostenvergoeding tegelijkertijd mag geven. Daar heb je als werkgever de keuze in.
Voor de thuiswerkvergoeding mag je ook de fiscale methode toepassen. Dan ga je in plaats van hoeveel dagen iemand per maand thuiswerkt, uit van het gemiddelde. In Employes kunnen we dit automatisch berekenen zodat onze gebruikers dat niet zelf hoeven te doen.”
Dan waren er nog wat relatief kleine wijzigingen. Kun je hier iets over zeggen?
“Het DGA loon voor 2022 stijgt naar 48.000 euro. Dit is het minimum fiscale loon wat je als DGA moet hebben. Heb je een bijtelling op je auto? Dan telt dit ook ook mee in je fiscale loon. Voor start-ups is er een andere regel. Die mogen nog wel een lager DGA loon toepassen. Dat gold in 2021 en in 2022 blijft deze regel van toepassing. Ik adviseer wel om goed uit te laten zoeken door een specialist wat dan precies het loon voor jou is al DGA.
Verder is de bijtelling op de elektrische auto omhoog gegaan. Een aantal jaar terug was er 0% bijtelling op een elektrische auto, later werd dat bij een elektrische auto vanaf 50.000 euro 22%. Voor volgend jaar betaal je voor een elektrische auto tot 35.000 euro 16% aan bijtelling en vanaf 35.000 euro ga je 22% betalen als je een nieuwe elektrische auto aanschaft. Voor bestaande leaseauto’s die al worden verloond verandert er niks.”
Wat zijn de voordelen van de wijzigingen voor start-ups of kleine organisaties?
“De Belastingdienst heeft een wijziging gedaan in de definiëring van kleine, middelgrote en grote werkgevers. Het was eerst zo dat een werkgever als ‘klein’ werd gezien als maximaal tien keer het gemiddelde loon werd uitgekeerd. Nu is dat opgeschaald naar 25 keer. Dat is een groot verschil, waardoor organisaties eerder aangemerkt worden als kleine werkgever wat gunstig kan zijn voor de loonaangifte. De kleine werkgever mag de lage Aof toepassen en krijgt een standaard WHK percentage toegekend.
Wat adviseer jij ondernemers bij het doen van loonaangifte?
“Ik raad zeker voor de eerste maand in het nieuwe jaar aan om alles goed na te laten rekenen door bijvoorbeeld je accountant. Die bekijkt of de hoge of lage Aof premie wordt toegepast en of de juiste WHK premie wordt gehanteerd.
Als je een online tool gebruikt, kun je daar eenvoudig de percentages bekijken en controleren. In Employes kun je dit vanaf 2022 zelf instellen. Check dan bij je instellingen goed of de premies ook overeenkomen met de premies op de beschikking van de belastingdienst. Als je dat goed ingevuld hebt dan garanderen wij dat de juiste berekeningen doorgevoerd worden.
Naast de nieuwe gecommuniceerde wijzigingen van de Belastingdienst doen wij ook altijd checks op het minimumloon, op het maximumpremieloon en andere zaken zodat ondernemers altijd de juiste cijfers te zien krijgen.”
Welke voordelen heb je als je gebruik maakt van een online tool zoals Employes?
“Je kunt natuurlijk je loonheffing berekenen aan de hand van de online tabellen van de Belastingdienst. Maar als je gebruik maakt van een online tool zoals Employes dan weet je zeker dat de juiste tabellen worden toegepast. Wij zorgen dat de juiste tabel gebruikt wordt, of de loonheffingskorting wordt toegepast, wanneer jouw werknemer de gerechtigde AOW leeftijd krijgt en we kijken naar andere zaken. Een online tool is minder foutgevoelig dan het handmatig invoeren van de loonaangifte en het scheelt enorm veel tijd.”
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.