BlogSalarisadministratie

Wat is het DGA salaris in 2024?

Ben jij de eigenaar van een BV? Dan is het gebruikelijk om Directeur Grootaandeelhouder (DGA) te worden. Je bent dan in dienst van je eigen besloten vennootschap. En het leuke is: je mag dan ook salaris aan jezelf betalen! Hier zijn wel wat regels aan verbonden. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit met het DGA salaris.

Wat is een DGA?

DGA staat voor Directeur Grootaandeelhouder en dit ben je als je meer dan 5% van de aandelen in een B.V. hebt. Als directeur-grootaandeelhouder ben je doorgaans in dienst van jouw eigen holding. Vanuit deze holding betaal je het DGA salaris aan jezelf. Het DGA salaris is voor 2024 verhoogd door de belastingdienst. In 2024 is het DGA salaris vastgesteld op €56.000.

Wat is het DGA salaris?

Om te voorkomen dat je als DGA (en aanmerkelijk belanghouder) te weinig loonbelasting betaalt, is er door de belastingdienst een vast DGA salaris ingesteld. Het is namelijk meestal voordeliger om dividend uit te keren. Met het DGA salaris wordt vaak het minimale salaris binnen de gebruikelijkloonregeling bedoeld.

De hoogte van het gebruikelijk salaris DGA moet worden vastgesteld uit het hoogste bedrag van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking
  • Het loon van de meestverdienende werknemer binnen van jouw onderneming
  • € 56.000,- (DGA salaris 2024)

In de praktijk komt dit er doorgaans op neer dat je jezelf minimaal € 56.000 moet uitbetalen als DGA salaris. De eventuele fiscale bijtelling van een auto van de zaak maakt ook deel uit van het gebruikelijk loon. Deze kosten kun je als dat van toepassing is verrekenen.

Verlagen DGA-salaris

Ben je net gestart met je onderneming? Dan heb je wellicht nog niet de middelen om het gebruikelijke loon uit te betalen. De belastingdienst kan je in dit geval uiteraard niet verplichten tot het verlonen hiervan.

Daarom is afgesproken dat als je goed kunt verantwoorden waarom je nog niet de middelen hebt om het DGA salaris uit te keren, je niet het gebruikelijk loon te hoeft te verlonen. Stem dit wel goed af met de belastingdienst om vervelende situaties te voorkomen.

Verlagen DGA salaris voor start-ups

Voor DGA-ers van startups gelden er (gelukkig!) soepelere regels voor de toepassing van het DGA salaris. Het wettelijk minimumloon mag namelijk onder bepaalde voorwaarden worden toegepast. Hiervoor moet je dan weer wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Namelijk:

  • Je hebt een S&O verklaring in een kalenderjaar
  • Je hebt recht op verhoogde starterspercentage zoals benoemd in de S&O. De voorwaarden om als starter aangemerkt worden zijn dat je in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen werkgever was en je niet vaker dan twee keer de afdrachtvermindering S&O aan heb gevraagd.
  • Je hebt een verklaring van het RVO dat je niet boven het “de-minimisplafond” uitkomt.
  • De start-up regeling mag maximaal drie jaar worden toegepast.

DGA salaris verlonen

Ben je onlangs een holding of B.V. gestart? Of ben je overgegaan van eenmanszaak of VOF naar een B.V.? Dan kun je de verloning van je DGA salaris eenvoudig regelen via Employes. Benieuwd hoe het werkt en wat de kosten zijn? Bekijk onze tarieven voor holdings.

Kunnen wij je helpen?

Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over het DGA salaris? Onze HR & salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met support@employes.nl.

Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.