BlogSalarisadministratie

Wat is salarisadministratie?

Als organisatie betaal je elke maand het salaris van je werknemers en dien je de belastingdienst te betalen. Voor veel bedrijven is dit verreweg de grootste maandelijkse uitgave. Daarom is het belangrijk dat de berekening van de salarissen goed verloopt. Toch is salarisverwerking voor sommigen één van de moeilijkste terugkerende taken.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat jouw werknemers en de belastingdienst beiden tevreden zijn? Dat begint met het leren van de basisprincipes van salarisadministratie. We hebben deze voor je op een rij gezet!

Wat is salarisadministratie precies?

Salarisadministratie is kortweg het proces van het betalen van je werknemers en het inhouden van het juiste bedrag aan loonheffingen. De werkzaamheden van het doen van je salarisadministratie bestaan meestal uit:

 • Het bepalen van het netto bedrag dat je aan je werknemers overmaakt
 • Bepalen hoeveel loonheffingen er afgedragen moeten worden aan de belastingdienst
 • Ervoor zorgen dat iedereen op tijd een loonstrookje ontvangt
 • Het op tijd doen van loonaangifte en het uitbetalen van het juiste bedrag

Met bovenstaande punten ben je er nog niet helemaal. Je moet namelijk ook rekening houden met eventuele pensioen- en CAO regels.

Naast salarisadministratie zijn er nog meer administratieve handelingen die je moet doen bij de onboarding van je nieuwe medewerkers. Denk aan het vaststellen van de juiste werknemergegevens, bepalen hoe hoog het salaris van je werkenmers moet zijn en het opstellen van arbeidscontracten. In grotere organisaties is er vaak een HR-manager die de salarisverwerking doet en bijbehorende administratie doet.

Salarisadministratie verloopt meestal in de volgende 7 stappen:

Wat is salarisadministratie?

Hoe ziet een loonstrook er uit?

Een loonstrook kan een ingewikkeld document zijn, omdat er best wat administratieve zaken bij komen kijken. De volgende gegevens vind je in ieder geval terug op een loonstrook:

 • Brutoloon: het geldbedrag dat je werknemer heeft verdiend, vóór eventuele aftrekposten.
 • De loonheffing, dit is het bedrag dat je als werkgever inhoudt op het salaris van je werknemer. Dit bedrag is de belasting dat je werknemer betaalt.
 • Overige aftrekposten: een pakket niet-belastbare voordelen waarvoor je werknemer in aanmerking komt. Het kan bijdragen bevatten aan zaken als pensioen, opleidingsfondsen of sociale fondsen.
 • Onkostenvergoedingen na belasting: extra vergoedingen voor bijvoorbeeld reiskosten of declaraties
 • Nettoloon: het uiteindelijke bedrag dat op de bankrekening van je werknemer komt: het brutoloon min alle aftrekposten en belastingen.

Overzicht houden in al het papierwerk

Je komt er niet omheen: bij het doen van salarisadministratie krijg je nu eenmaal te maken met veel formulieren en ander papierwerk. Denk alleen al aan de brieven van de belastingdienst, zoals:

 • Een overzicht met aangifte-tijdvakken die je jaarlijks rond november ontvangt
 • De sectorindeling van je bedrijf nadat je je hebt ingeschreven bij de kvk
 • Het loonbelastingnummer van je bedrijf na aanmelding bij de belastingdienst

Tip! Bewaar deze brieven altijd goed of stuur ze op naar je accountant of boekhouder.

Ook bij het aannemen van een nieuwe werknemer ben je verplicht een aantal dingen vast te leggen, bijvoorbeeld:

 • Een kopie-ID kaart
 • Een arbeidscontract
 • Een loonbelastingverklaring

En op het moment dat er daadwerkelijk salaris wordt uitbetaald, moet je zorgen voor:

 • Een goede loonstrook
 • Een overzicht in de vorm van een loonstaat
 • Een jaaropgaaf

Salarisadministratie gaat over jouw werknemers

Het is misschien een open deur, maar voor de meeste organisaties zijn werknemers het allerbelangrijste in de hele organistraie. Zij zorgen er samen voor dat je bedrijf draaiende blijft en verder kan groeien. Bovendien zijn werknemers vaak het eerste aanspreekpunt van jouw klanten.

Iedereen binnen je bedrijf speelt een cruciale rol om je klanten te helpen en jouw product, dienst of service te optimaliseren. Klanten blijven niet loyaal aan jouw organisatie als ze denken dat ze slechts een nummer zijn, en dat geldt ook voor jouw werknemers. Zorg er dus voor dat ook jouw salarisadministratie tip top op orde is.

Goede software helpt je op weg

Zie je door de bomen het bos niet meer? Gelukkig kan eenvoudige software voor salarisadministratie je hierbij op weg helpen.

Je krijgt je salarisadministratie goed op orde door het inschakelen van een accountant of door een online oplossing voor salarisadministratie zoals die van Employes te gebruiken.

Meer weten? Ga naar Employes voor meer informatie of probeer de tool direct gratis!

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.