Bij werknemers maar ook werkgevers ontstaat vaak verwarring over het verschil tussen vakantiegeld en vakantiedagen. Dat is niet zo gek, want de twee termen lijken hetzelfde, maar hebben allebei een andere betekenis. Om er zeker van te zijn dat je bij je salarisadministratie niet de mist in gaat, lichten we beide begrippen toe aan de hand van 10 facts!
#1 Vakantiegeld
De wettelijke term voor vakantiegeld is 'vakantiebijslag'. Maar meestal wordt er gesproken over vakantiegeld of vakantietoeslag.
#2 Vakantiegeld is wettelijk bepaald
Iedere werknemer heeft recht op vakantiegeld. Dit is wettelijk bepaald en minimaal 8% van het loon. Je kunt er dus ook voor kiezen een hoger percentage vakantiegeld uit te keren.
#3 Vakantiegeld moet op de loonstrook worden vermeld
Het vakantiegeld is verplicht en moeten werknemers dan ook duidelijk terug kunnen zien op de loonstrook. Het mag niet bij het salaris opgeteld worden. Ook dit is wettelijk bepaald.
#4 Vakantiegeld uitkeren
De meeste werkgevers kiezen ervoor het vakantiegeld uit te betalen in de maand mei. Bij oproepkrachten is het vaak gebruikelijk om het vakantiegeld maandelijks uit te betalen. Afspraken hierover kun je in de arbeidsovereenkomst vermelden of staan in de CAO om verwarring te voorkomen.
#5 Vakantiedagen
Volgens de wet heeft een werknemer elk jaar recht op een aantal vakantiedagen. In uren is dit minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Als iemand 32 uur per week werkt, heeft hij dus recht op 128 vakantie uren per jaar.
#6 Bovenwettelijke vakantiedagen
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle extra vakantiedagen bovenop de wettelijke vakantiedagen. Stel een fulltime werknemer neemt vijfentwintig vakantiedagen op. Dan zijn dit 20 wettelijke en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. Let er op dat je hiervoor duidelijke afspraken maakt in het contract dat je met jouw werknemer afsluit.
#7 Vakantiedagen meenemen?
Al sinds 2012 is het opsparen van vakantiedagen niet meer mogelijk. Alle wettelijke vakantiedagen vervallen na zes maanden in het nieuwe jaar. Stimuleer je werknemers dan ook om vakantiedagen op tijd op te nemen!
#8 Opbouw van vakantiedagen
Tijdens ziekte, zwangerschaps- en bevallingsverlof bouwen werknemers gewoon vakantiedagen op.
#9 Bezwaar maken tegen vakantieverlof
Je mag als werkgever alleen bezwaar maken tegen het opnemen van vakantieverlof als daar een gegronde reden voor is, het zogenaamde zwaarwegende bedrijfsbelang. Maak je bezwaar aan? Doe dit dan binnen twee weken na de vakantie aanvraag schriftelijk aan je werknemer. Doe je dat niet, dan heeft je werknemer recht op het opnemen van de uren.
#10 Verkopen van vakantiedagen
Een werknemer mag de bovenwettelijke vakantiedagen verkopen voor geld als je het daarmee eens bent. Wettelijke vakantiedagen mag een werknemer alleen verkopen bij het einde van het dienstverband.
Hulp nodig bij vakantiegeld of vakantieverlof?
Hopelijk is het verschil tussen vakantiegeld en vakantieverlof nu wat duidelijker geworden. Wil je meer weten over de wettelijke regels of ben je benieuwd hoe je de vakantieaanvragen het beste kunt inrichten in jouw organisatie? Onze salarisexperts staan je graag te woord. Neem contact op via [email protected]
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.