BlogHR

Dit is waarom je vakantieverlof moet stimuleren

Vakantie, wie kijkt er niet naar uit? Elke werknemer in Nederland heeft jaarlijks recht op vakantieverlof. Als werkgever is het belangrijk om je werknemers te stimuleren om vakantie op te nemen. Daar horen natuurlijk ook bepaalde afspraken bij. In dit artikel ontdek je hoe je vakantieverlof binnen jouw organisatie goed aanpakt en waarom vakantieverlof goed is voor zowel werknemer als werkgever.

Vakantiedagen opnemen

Vakantie opnemen zorgt voor minder stress, minder burn-out en een hogere productiviteit van jouw werknemers. Stimuleer jouw werknemers dan ook om hun vakantiedagen op te nemen.

In Nederland mogen werknemers minimaal vier keer het aantal uren per week opnemen. Werk je bijvoorbeeld 32 uur, dan heb je recht op 128 vakantieuren per jaar. In de arbeidsovereenkomst of CAO kan afgesproken zijn dat werknemers meer vakantieuren krijgen. Dit noem je bovenwettelijke vakantieuren. Leg dus in de arbeidsovereenkomst van te voren goed vast om hoeveel vakantiedagen het gaat.

Wat zijn de afspraken bij vakantieverlof?

Net als het vastleggen van het aantal vakantieuren is het goed om rekening te houden met de wetgeving en regels. De volgende algemene regels gelden bij het opnemen en uitkeren van vakantieverlof:

  • Geef je werknemers de mogelijkheid om elk jaar de wettelijke vakantie-uren

op te nemen.

  • Als werkgever mag je alleen bezwaar tegen maken tegen het gevraagde verlof als de vakantieperiode een negatief effect heeft op jouw organisatie. Dit noemen we zwaarwegende bedrijfsbelangen. Je moet dit dan binnen 2 weken na uw aanvraag schriftelijk laten weten.
  • Is je werknemer ziek of met zwangerschapsverlof? Ook dan worden de vakantie uren opgebouwd. Wettelijke vakantieuren blijven nog een half jaar geldig na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Natuurlijk kun je met je werknemers schriftelijk een langere termijn afspreken.
  • Werknemers mogen de bovenwettelijke vakantieuren verkopen voor geld. Natuurlijk doe je dit altijd in goed overleg.

Vakantiegeld

Werknemers bouwen jaarlijks vakantiegeld op, ook wel vakantietoeslag genoemd. Dit is minimaal 8% van het bruto jaarsalaris en kan alleen minder zijn als je dat in een CAO vastgelegd is. Op de loonstrook van de werknemers zie je het vakantiegeld terug. Leg dit dan ook goed vast via bijvoorbeeld een online tool voor personeelsadministratie.

De voordelen van vakantie opnemen

Het zal geen verrassing zijn; een goed uitgeruste medewerker is veel productiever. Het opnemen van vakantie heeft dan ook veel voordelen voor jouw werknemers. Ook al is het in corona tijd misschien lastiger om (ver) weg te gaan, een korte pauze in eigen land doet ook al wonderen. Hieronder alle pro’s op een rij:

Minder ziekteverzuim

Gestrest personeel heeft meer kans op zowel mentale als fysieke gezondheidsproblemen. Door af en toe een pauze te nemen van werk voorkom je dat werknemers ziek worden.

Goede verspreiding van vakantiedagen

Stimuleer je medewerkers om regelmatig vakantiedagen op te nemen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat te veel medewerkers dagen over hebben waardoor aan het einde van het jaar te veel verlofdagen over zijn. Met als mogelijke nadeel dat jouw organisatie onbemand is. Dat zou niet zo handig zijn.

Lager personeelsverloop

Investeer in een organisatiecultuur waarin medewerkers zich vrij voelen om vakantie op te nemen wanneer het hen uitkomt. Door je medewerkers het vertrouwen te geven dat ze gemist kunnen worden, valt er wellicht een last van hun schouders. Werk kan altijd overgedragen worden en de wereld draait ook echt wel door zonder hun (nuttige) inspanningen.

Maak vakantie opnemen eenvoudig

Werk jij nog met Excel sheets waarin je werknemers hun vakantie kunnen markeren? Dat kan eenvoudiger. Voor het indienen van verlof kun je namelijk heel handig gebruik maken van slimme software. Een aanvraag is zo gedaan, en ook goedkeuren van het verlof kan met een klik. Daarbij heb je zowel als werknemer als werkgever een goed inzicht in de hoogte van het aantal vakantie uren.

Kunnen we je helpen?

Heb je hulp nodig bij de administratie voor vakantieverlof? Onze HR & salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met support@employes.nl.

Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.