Heb je een loonstrook wel eens goed bekeken? Dan kom je vaak afkortingen en andere onbekende termen tegen. Toch kan het erg handig zijn om als werkgever wél alle termen en afkortingen te snappen. Zo kun je namelijk beter je eigen loonadministratie controleren en bovendien kun je zaken beter uitleggen aan je werknemers.
Om je te helpen jouw kennis up-to-date te maken, volgt hier een mini opfriscursus. We lichten diverse begrippen toe en leggen uit wat er met het salaris gebeurt tijdens het omrekenen van het brutoloon naar het nettoloon.
Brutoloon en toeslagen
De meeste loonstroken beginnen naast het vermelden van de bedrijfs- en persoonsgegevens met het brutoloon. Dit brutoloon is het bedrag dat een werknemer tijdens de betalingsperiode heeft verdiend en wat je als het goed is ook hebt vastgelegd in een arbeidscontract.
Let op! Het bedrag dat je vaak afspreekt met je werknemer en het brutoloon is exclusief toeslagen en vergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan vakantietoeslag, extra uren en de onregelmatigheidstoeslag. Deze worden toeslagen worden doorgaans apart vermeld op het salarisstrookje.
Loon anders dan in geld
Naast loon in geld kunnen andere dingen die je als werkgever geeft aan je werknemer beschouwd worden als loon. Dit wordt ook wel loon in natura genoemd. Je kunt hierbij denken aan de waarde van:
- De auto van de zaak
- Een lunch van het bedrijf
- Een ov-kaart die je verstrekt aan je werknemer
- Een laptop van de zaak
Sommige verstrekkingen hiervan kun je gelukkig ook onbelast vergoeden. Hierover later meer...
Loon en loonheffing
Over het loon in geld en natura wordt belasting geheven doormiddel van de loonheffing. Dit is een inhouding op het uit te betalen salaris.
Sommige bedragen worden echter ingehouden op het salaris vóór er loonheffing wordt geven. Dit betekent dat het belastbare inkomen wordt verlaagd en dus ook het bedrag van de loonheffing. Het gaat om zaken zoals pensioenpremies en verzekeringen, bijvoorbeeld de WIA.
Op het salarisstrookje wordt het belastbaar inkomen soms ook vermeld als Loon LH of het uniforme loon.
De loonheffing bestaat uit de loonbelasting en premies volksverzekeringen. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door de Belastingdienst. Factoren die verder van invloed zijn op de hoogte van de loonheffing zijn:
- De leeftijd van je werknemers
- Of de loonheffingskorting wordt toegepast ja of nee
- De hoogte van het salaris
- Vakantiebonnen ja of nee
De loonheffing wordt dus door jou als werkgever ingehouden op het loon van werknemers en moet je als werkgever te betalen aan de Belastingdienst. Hoewel dit doorgaans het grootste deel is dat in mindering wordt gebracht op het salaris, kan een werknemer soms een deel ervan terugvragen. Bijvoorbeeld via een voorlopige teruggaaf als de werknemer een hypotheek heeft.
Onkostenvergoedingen
Moeten we dan overal belasting over betalen? Gelukkig niet. Je kunt als werkgever gelukkig soms ook belastingvrij zaken vergoeden aan je werknemers. Hier betalen werknemers geen belasting over. En jij betaalt als werkgever ook geen werkgeverslasten. Denk aan de volgende opties:
- Reiskostenvergoeding tot en met 19 cent per kilometer
- Bedrijfskleding
- Vakliteratuur
- Maaltijden
- Toegangsbewijzen
- Telefoon van de zaak
Deze onbelaste vergoedingen staat vaak na het bedrag van de loonheffing op de loonstrook.
Netto inhoudingen op de loonstrook
Soms zijn er nog andere netto inhoudingen op een loonstrook. Dit zijn meestal geen bedragen die naar de Belastingdienst gaan, maar die je doet als werkgever, denk aan:
- Werknemersbijdragen voor bijvoorbeeld scholings- en ontwikkelingsfondsen.
- Contributie die wordt betaald voor deelname aan de personeelsvereniging.
- De WGA-premie (Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) die je als werkgever van het nettoloon aftrekt.
- Eigen bijdrage bij een auto van de zaak.
Cumulatieven: een mooi woord voor alle bedragen bij elkaar
Op de loonstrook staan verder vaak de cumulatieven. Dat is in principe een moeilijk (en mooi!) woord voor een optelsom van bedragen. Bijvoorbeeld alle bedragen van het brutoloon, toeslagen en vergoedingen, loonheffing, arbeidskorting, reiskostenvergoeding, vakantiegeld en urenreservering en bijtelling leaseauto bij elkaar.
Deze cumulatieve gegevens hebben werknemers soms nodig bij het doen van belastingaangifte. Maar daarvoor kan ook een jaaropgaaf gebruikt worden.
De berekening van het nettoloon
Het brutosalaris en andere soorten loon zijn dus het uitgangspunt van de loonstrook. Hier trek je meestal eerst de aftrekposten voor de loonheffing af. Vervolgens wordt de loonheffing zelf er afgetrokken. Het bedrag dat dan overblijft, vormt samen met de netto vergoedingen en inhoudingen het uiteindelijke nettoloon dat werknemers op hun bankrekening krijgen gestort. En dan ben je er al!
Klopt de loonstrook nu?
Zoals je hebt gezien gebeurt er best veel voordat jij je werknemers hun nettoloon uit kunt betalen. Twijfel je of jouw loonstrook correct is? Dan kun je deze ook laten controleren. Je bijvoorbeeld zelf een loonstrook maken met de software van Employes. Lees hier meer informatie over het maken van een loonstrook
Hopelijk weet je nu meer over wat er op een loonstrook staat. Zo kun je beter je eigen salarisadministratie controleren en kun je een loonstrook zo nodig toelichten aan je werknemers. Heel veel succes en plezier met verlonen!
Kunnen wij je op weg helpen?
Heb je hulp nodig bij het maken van een loonstrook? Onze salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met [email protected].
Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.