Overzicht artikelen

Loonheffingen­nummer aanvragen: tips & tricks

Neem je personeel in dienst? Dan moet je in de meeste gevallen elke maand loonaangifte doen. Maar dat gaat niet zonder loonheffingennummer, ook wel loonbelastingnummer genoemd. Deze kun je eenvoudig aanvragen bij de belastingdienst. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 weken voordat je een bevestiging met het nummer ontvangt.

Meld je aan als werkgever bij de belastingdienst

De eerste stap die je neemt als je personeel in dienst neemt is de aanmelding bij de belastingdienst. Je kunt hiervoor een formulier invullen waarmee je je kunt aanmelden als werkgever bij de belastingdienst.

Het invullen van het formulier is niet ingewikkeld. We hebben wat handige tips voor je verzameld om je op weg te helpen:

  • Vermeld bij de activiteiten de SBI-codes die op je Kvk-uitreksel staan
  • Kies voor een maandaangifte in plaats van een 4-wekelijkse aangifte. Dit is meestal makkelijker in de salarisadministratie
  • Ben je een DGA? Dan hoef je geen premies werknemersverzekeringen te betalen.
  • Als je je inschrijft bij de kvk en je weet al zeker dat je personeel gaat aannemen, geef dit dan bij de inschrijving direct aan. Dan ontvang je namelijk automatisch een loonheffingsnummer.

Zodra je het loonbelastingnummer binnen hebt, kun je beginnen met het doen van loonaangifte!

Benieuwd hoe je loonaangifte het beste kunt regelen en hoe je fouten voorkomt? Lees dan de 5 meest voorkomende fouten in de loonaangifte.

Sectorindeling voor premies werknemersverzekeringen

Nadat de belastingdienst je een loonheffingsnummer heeft toegekend, ontvang je ook een brief met een sectorindeling. Op basis hiervan wordt bepaald wat voor premies je betaalt voor de werknemersverzekeringen.

Geen personeel meer?

Heb je geen personeel meer in dienst? Dan is het slim om je af te melden als werkgever. Als je dat niet doet, zul je voor de rest van dat jaar namelijk een ‘nihil’ loonaangifte moeten doen. Het afmelden als werkgever kun je doen door een brief te sturen naar je belastingkantoor.

Hulp nodig?

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of wil je meer informatie? Wij helpen je natuurlijk graag op weg, onze specialisten staan je graag te woord. Neem contact met ons op door een mail te sturen naar support@employes.nl

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu

Wil je graag meer weten? Neem contact met ons op voor gratis advies.