Overzicht artikelen

Omzetten van salarisadministratie van je EMZ/VOF naar B.V.

Omzetten van salarisadministratie van je EMZ/VOF naar B.V.

Het kan voor ondernemers die in een Eenmanszaak of VOF zitten, interessant zijn om de rechtsvorm om te zetten naar een BV. Veel voorkomende redenen om het om te zetten zijn het verminderen van risico’s en meer fiscale mogelijkheden. Is er een groot risico, dan is de eenmanszaak waarschijnlijk niet de meest verstandige keuze aangezien de eigenaar volledig aansprakelijk is, ook met zijn privévermogen. In dat geval is een BV waarschijnlijk verstandiger.

Stel je hebt besloten om over te gaan van een eenmanszaak of VOF naar een BV, hoe zorg je er dan voor dat je ook je salarisadministratie goed om zet? Hieronder beschrijven we hoe je dat stap voor stap doet.

  • Aanvragen nieuw loonheffingennummer
  • Beeindigen bestaande loonheffingennummer
  • Doorgeven in de salarisadministratie

Aanvragen nieuw loonheffingennummer

Een BV is een nieuwe entitieit, daarom dien je een nieuw loonheffingennummer aan te vragen bij de belastingdienst. Het duurt doorgaans 3 tot 4 weken voordat je een bevestiging met het nummer ontvangt van de belastingdienst. Hieronder staat een linkje naar het formulier waarmee je je kunt aanmelden als werkgever bij de belastingdienst:

Download het loonbelastingformulier

Beëindigen bestaande loonheffingennummer EMZ/VOF

Je dient het bestaande loonheffingennummer van je eenmanszaak of VOF te beindigen. Dat kun je doen door een brief te sturen naar de belastingdienst. Wij hebben hier een template voor gemaakt:

Download formulier 'stopzetten loonheffingennummer'.

Zodra de belastingdienst het formulier heeft ontvangen, ontvang je een bevestiging per post terug. Tot die tijd dien je er nog wel voor te zorgen dat je loonaangifte doet.

BV opgericht met terugwerkende kracht

Soms komt het voor dat er een BV met terugwerkende kracht wordt opgericht Dan is er al die tijd nog op de EMZ of VOF verloond. Boekhouder kan er voor zorgen dat dit goed in de jaarcijfers komt.

Doorgeven in de salarisadministratie

Zodra je het nieuwe loonheffingennummer binnenhebt, dien je dit door te geven aan je salarisadministrateur. Heb je verder vragen? Neem gerust contact op.

Backgrounnd image of the card

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu