Overzicht artikelen

Salaris uit holding of werkmaatschappij als DGA?

Als je een holding-BV structuur hebt, kun je kiezen om bij de werkmaatschappij of holding in dienst te gaan. Hieronder lees je de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

In dienst bij de holding

Het is het meest gebruikelijk om bij je holding in dienst te gaan. Je kunt dan een management-fee aan de werkmaatschappij berekenen. De voornaamste redenen hiervan is dat je zelf bepaalt hoe je de verloning doet ongeacht de afspraken binnen de werkmaatschappij. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jij samen met een compagnon een werkmaatschappij bezit. Je kunt dan dezelfde management-fee afspreken, maar in je eigen holding kun je vervolgens bepalen hoe dit te verlonen.

In dienst bij de werkmaatschappij

Er zijn verschillende redenen te bedenken om toch in dienst te gaan bij je werkmaatschappij. Een aantal redenen zijn;

  • Minder administratieve lasten: je hoeft namelijk geen loonaangifte voor je holding te doen. Daardoor wordt de kans op bijvoorbeeld fouten in de loonaangifte kleiner.
  • WBSO: als je WBSO hebt in de werkmaatschappij, dan kun je de loonheffing van je DGA-salaris ook verrekenen. Dat kan niet als je in dienst bent bij je holding. Dan zou je namelijk een losse WBSO-aanvraag moeten doen voor je holding.

Bij beide in dienst

Je mag er ook voor kiezen om bij beide BV's in dienst te gaan. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je meerdere bedrijven hebt. Hiervoor geldt de concernregeling, dat betekent dat je in alle BV's samen altijd minimaal het DGA-salaris moet verdienen. Je mag dus ook bij beide BV's in dienst.

Doorbetaaldloonregeling

Er is ook nog een tussenoplossing mogelijk, namelijk middels de doorbetaaldloonregeling. Dit wordt vaak gedaan wanneer je als DGA toch premies werknemersverzekeringen moet betalen. Dit werkt als volgt:

  • BV: in werkmaatschappij worden de premies werknemersverzekeringen betaald
  • Holding: in je holding ben je in dienst en daar wordt het netto-loon betaald

De BV betaald dus in feite het loon door aan de holding.

Als je meer informatie wilt over waar je het beste in dienst kunt gaan, neem dan contact met ons op.

Backgrounnd image of the card

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu