Overzicht artikelen

Wat is het DGA salaris in 2021?

DGA salaris in de BV

Wanneer je onderneemt met een BV is het gebruikelijk om de Directeur-Grootaandeelhouder te worden. Je bent dan in dienst van je eigen besloten vennootschap, waardoor je ook salaris aan jezelf moet betalen.

Om te voorkomen dat je als DGA (en aanmerkelijk belanghouder) te weinig loonbelasting betaalt, is er door de belastingdienst een vast DGA salaris ingesteld. Het is doorgaans namelijk meestal voordeliger om dividend uit te keren. Met het DGA salaris wordt vaak het minimale salaris binnen de gebruikelijkloonregeling bedoeld.

De hoogte van het gebruikelijk salaris DGA moet worden vastgesteld uit het hoogste bedrag van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking
  • Het loon van de meestverdienende werknemer binnen van jouw onderneming
  • € 47.000,- (DGA salaris 2021)

In de praktijk komt dit er doorgaans op neer dat je jezelf minimaal € 47.000 moet uitbetalen als DGA salaris. De eventuele fiscale bijtelling van een auto van de zaak maakt ook deel uit van het gebruikelijkloon. Dus dat kun je eventueel verrekenen.

Verlagen DGA-salaris

Als je net start met je onderneming, heb je wellicht nog niet de middelen om je het gebruikelijk loon uit te betalen. Dan kan de belastingdienst je uiteraard ook niet verplichten tot het verlonen hiervan.

Daarom is het zo dat als je kan verantwoorden waarom je nog niet de middelen hebt om het DGA salaris uit te keren, je niet het gebruikelijk loon te verlonen. Wij raden vaak wel aan dit af te stemmen met de belastingdienst. We hebben hiervoor een modelbrief gemaakt, je kunt contact met ons opnemen om deze te ontvangen.

Verlagen DGA salaris voor start-ups

Voor Dga-ers van startups gelden er soepelere regels voor de toepassing van het DGA salaris. Het wettelijk minimumloon mag namelijk onder bepaalde voorwaarden worden toegepast.

Je dient dan wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen, namelijk:

  1. Je hebt een S&O verklaring in een kalenderjaar
  2. Je hebt recht op verhoogde starterspercentage zoals benoemd in de S&O. De voorwaarden om als starter aangemerkt worden zijn:U was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen werkgever en je hebt niet meer dan 2x de afdrachtrvermindering S&O aangevraagd.
  3. Je hebt een verklaring van het RVO dat u niet boven het “de-minimisplafond” uitkomt. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl
  4. De start-up regeling mag maximaal drie jaar worden toegepast.

DGA salaris verlonen

Ben je onlangs een holding of B.V. gestart? Of ben je overgegaan van eenmanszaak of VOF naar een B.V.? Dan kun je de verloning van je DGA salaris eenvoudig regelen via Employes. Ben je benieuwd hoe het werkt en wat de kosten zijn? Bekijk onze tarieven voor holdings.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu

Wil je graag meer weten? Neem contact met ons op voor gratis advies.