Ben je de trotse eigenaar van een eenmanszaak of VOF? Dan kan het interessant zijn om de rechtsvorm om te zetten naar een BV. In dit artikel leggen we uit wat dit je oplevert en hoe je ook je salarisadministratie eenvoudig omzet.
Waarom je eenmanszaak omzetten naar BV?
De meest voorkomende redenen om een eenmanszaak om te zetten naar een BV zijn voor ondernemers:
- Het verminderen van risico’s
- Minder persoonlijke aansprakelijkheid
- Je hebt meer fiscale voordelen
- Makkelijker om je onderneming te verkopen.
Is er een groot risico, dan is de eenmanszaak waarschijnlijk niet de meest verstandige keuze aangezien de eigenaar volledig aansprakelijk is, ook met zijn privévermogen. In dat geval is een BV waarschijnlijk verstandiger.
Kies jij er inderdaad voor om over te gaan van een eenmanszaak of VOF naar een BV? Vergeet dan niet ook je salarisadministratie goed om te zetten. Dit heb je in de volgende drie stappen zo geregeld:
- Aanvragen nieuw loonheffingennummer
- Beëindigen van het bestaande loonheffingennummer
- Wijziging doorvoeren in de salarisadministratie
#1 Aanvragen nieuw loonheffingennummer
Een BV is een nieuwe entitieit, daarom dien je een nieuw loonheffingennummer aan te vragen bij de belastingdienst. Het duurt gemiddeld 3 tot 4 weken voordat je een bevestiging met het nummer ontvangt van de belastingdienst. Hieronder staat een linkje naar het formulier waarmee je je kunt aanmelden als werkgever bij de belastingdienst:
Download het loonbelastingformulier
#2 Beëindigen bestaande loonheffingennummer EMZ/VOF
Vervolgens dien je het bestaande loonheffingennummer van je eenmanszaak of VOF te beindigen. Dat kun je doen door een brief te sturen naar de belastingdienst. Wij hebben hier een handig template voor gemaakt:
Download formulier 'stopzetten loonheffingennummer'.
Zodra de belastingdienst het formulier heeft ontvangen, ontvang je een bevestiging per post terug. Vergeet tot die tijd niet je loonaangifte te doen.
Soms komt het voor dat er een BV met terugwerkende kracht wordt opgericht. Dan is er al die tijd waarschijnlijk nog op de eenmanszaak verloond. Omdat het corrigeren hiervan veel werk is, kun je het beste aan je boekhouder vragen de jaarcijfers hierop te corrigeren. Dat is vaak geen enkel probleem.
#3 Wijziging doorvoeren in de salarisadministratie
Heb je het nieuwe loonheffingennummer binnen? Geef dit dan door aan je salarisadministrateur.
Maak je al gebruik van een online tool voor salarisadministratie zoals Employes? Dan kun je de nieuwe BV(s) gewoon toevoegen in de tool. Wij helpen je graag bij het inrichten van jouw omgeving.
Kunnen wij je op weg helpen?
Heb je hulp nodig bij het omzetten van jouw organisatie of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Employes? Onze salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met [email protected].
Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.