BlogHR

Wat moet een werkgever regelen bij zwangerschap en verlof?

Eén van je werknemers is zwanger. Dat is mooi nieuws! Maar wat moet je als werkgever eigenlijk allemaal regelen? En welke soorten verlof zijn er? Naast de aanstaande moeders hebben namelijk ook de partners recht op verlof. We leggen uit wat jou als werkgever te doen staat zodat je goed bent voorbereid.

Welke varianten van verlof zijn er?

Rondom zwangerschap en geboorte zijn er drie soorten verlof die een werknemer kan opnemen:

  • Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof
  • Geboorteverlof (partnerverlof)
  • Ouderschapsverlof

In dit artikel leggen we uit wat je precies moet doen als een werknemer zwanger is of een partnerverlof aanvraagt. In principe is het allemaal zo geregeld als je weet hoe, waar en wanneer.

Wat is zwangerschaps­verlof?

Is een werknemer zwanger? Dan heeft zij rond de bevalling recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van UWV. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO).

Wat moet je doen als werkgever?

De werkgever moet uiterlijk twee weken voor ingang van het zwangerschapsverlof een WAZO uitkering aanvragen via het UWV. Je ontvangt de uitkering van het UWV en betaalt tijdens het verlof het normale loon (100%) aan je werknemer door. Let er op dat je tijdens de aanvraag e-herkenning nodig hebt.

Je kunt deze aanvraag natuurlijk alleen doen als de zwangere werknemer (mondeling of schriftelijk) heeft laten weten in verwachting te zijn. Dit moet zij uiterlijk drie weken voor de ingang van het verlof doen.

Waaruit bestaat de WAZO?

De WAZO uitkering bedraagt 100% van het maximumdagloon. Alle vaste onderdelen van het loon tellen mee. Denk aan bijvoorbeeld vakantiegeld of een dertiende maand. De pensioenpremie wordt niet meegenomen bij deze berekening en ook kan de werknemer geen onkostenvergoedingen doen, zoals het declareren van reiskosten.

Wat is de lengte van het zwangerschaps­verlof?

Een zwangere werknemer heeft recht op in totaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. De ingangsdatum van het verlof bepaalt de werknemer zelf en ligt tussen de 6 en 4 weken vóór de uitgerekende datum. Na de werkelijke datum van bevalling heeft zij nog recht op 10 tot 12 weken bevallingsverlof.

Een zwangere werknemer moet in de laatste 28 dagen voor de uitgerekende datum met verlof. Dit is bepaald in de Arbeidstijdenwet. De werknemer mag dit niet weigeren en de werkgever kan niet verlangen dat de werknemer toch werkt. Gelukkig gaat werken ook vaak écht niet meer met die dikke buik, maar dat terzijde.

Is er sprake van een meerlingzwangerschap? Dan heeft de werknemer recht op in totaal 20 weken verlof.

Wat zijn de regels voor werk- en rusttijden?

Vaak weten werkgevers niet dat zwangere werknemers extra rechten hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je als werkgever ervoor moet zorgen dat een zwangere werknemer veilig en gezond kan werken tijdens de zwangerschap? Kan dit niet, dan moet je de arbeidsomstandigheden in overleg aanpassen.

In de Arbeidstijdenwet gelden onder andere regels voor werk- en rusttijden van zwangere werknemers. Heeft je werknemer extra rust nodig? Maak dan goede afspraken. Denk aan extra pauzemomenten, aangepaste werktijden, en vermijd onregelmatige werktijden.

Wat is partnerverlof of aanvullend geboorteverlof?

Verwacht je werknemer een kind met zijn of haar vrouw? Ook dan heeft de aanstaande vader of moeder recht op vrije dagen na de geboorte van de baby. Dit noem je (aanvullend) geboorteverlof voor partners of partnerverlof, voorheen vaderschapsverlof. De duur hiervan is minimaal één werkweek en maximaal vijf werkweken. De hoogte van het partnerverlof is 70% van het dagloon. De werknemer laat na de geboorte, aan de werkgever weten wanneer het verlof moet ingaan. Dit moet binnen vier weken ná de geboorte zijn.

Wat moet je doen als werkgever?

Net als de WAZO uitkering kun je het partnerverlof eenvoudig aanvragen bij het UWV. Meer weten? Bekijk dan alle vragen en antwoorden hierover bij het UWV.

Wat is ouderschapsverlof?

Per 2 augustus 2022 gaat volgens een nieuwe Europese richtlijn de nieuwe Wet betaald ouderschapsverlof in werking. Ouders kunnen dan 9 weken betaald ouderschapsverlof aanvragen. Dit is een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon en moet in het eerste levensjaar van het kind opgenomen worden.

Dankzij deze nieuwe regeling kunnen zowel aanstaande moeders én partners wennen aan de nieuwe gezinssituatie en kunnen zij bewust(er) keuzes maken over de verdeling van werken en zorgen.

Wat moet je doen als werkgever?

Eigenlijk gelden hier dezelfde regels als bij de aanvraag van het zwangerschapsverlof en partnerverlof. Je kunt het verlof indienen bij het UWV als een werknemer hierom vraagt en aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Tip! De rijksoverheid heeft een handige checklist voor aanstaande ouders ontwikkelt waarin zij kunnen zien wat ze kunnen verwachten en moeten regelen rondom zwangerschap en geboorte.

Al je HR zaken eenvoudig geregeld?

Wil je meer weten over zwangerschapsverlof of zoek je informatie over andere HR zaken zoals verlof en verzuim? Wij helpen je graag! Neem contact op met support@employes.nl

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.