De laatste tijd komt het gebruiken van Payroll steeds vaker negatief in het nieuws. Wat zijn nou eigenlijk de nadelen van het uitbesteden van je salarisadministratie aan Payroll en is de kritiek terecht?
De WAB maakt Payroll minder aantrekkelijk
In januari 2020 gaat de nieuwe 'Wet arbeidsmarkt in balans', waarmee er een aantal regels veranderen voor oproepkrachten. Een van de belangrijkste verandering binnen de WAB is dat je alle oproepkrachten die langer dan 1 jaar in dienst zijn, een contract met een bepaald aantal uren moet aanbieden. Het aantal uren in het contract dient dan minimaal gelijk te zijn aan het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 12 maanden.
Hoge kosten door omrekenfactor
Een payroll-bedrijf werkt met een omrekenfactor op het bruto-uurloon. De gemiddelde omrekenfactor van een payroll-bedrijf ligt op 1,67 hoewel er ook uitschieters naar boven zijn van 1,70 tot 1,75. Met andere woorden, wanneer een medewerker een bruto uurloon van 10,- verdient, betaald u 16,70 aan het payroll-bedrijf. De werkelijke loonkosten per uur bedragen maximaal 15,-. Ingeval er sprake is van jongere werknemers die nog niet deelnemen in het pensioenfonds is de omrekenfactor nog minder. Een op het eerste gezicht klein verschil. Echter, wanneer dit omgerekend wordt naar een totaal aantal uren per jaar gaat het om grote bedragen die bespaard kunnen worden.
Geen overzicht in de administratie
Doordat het payrollbedrijf alle administratieve zaken uit handen neemt, heb je zelf geen inzicht meer in je salarisadministratie.
Payroll of toch zelf salarisadministratie doen?
Het kan in sommige gevallen zeer aantrekkelijk zijn om de payroll uit te besteden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijven met heel veel tijdelijke arbeidskrachten zoals horeca of promotiebedrijven. In andere gevallen kunnen de kosten te hoog uitkomen bij het uitbesteden van de payroll. Het kan dan raadzaam zijn om dit toch zelf te doen. Met Employes is dit niet meer zo complex en kan iedere ondernemer zonder enige salaris kennis dit doen.
Employes biedt een alternatief voor een payroll-bedrijf. Employes heeft de salarisverwerking namelijk volledig geautomatiseerd. De salarisverwerking vindt direct online plaats. Tegelijkertijd wordt de loonaangifte voor de belastingdienst aangemaakt. Ook is er de mogelijkheid om automatisch arbeidsovereenkomsten te maken en voorlopige salarisberekeningen te maken. Kennis van de fiscale regelgeving is niet meer nodig.
Kunnen wij je verder helpen?
Heb je hulp nodig? Onze HR & salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met [email protected].
Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.