Overzicht artikelen

Wat is een journaalpost?

Een journaalpost is een document dat samenvat wat de kosten en nog te betalen posten zijn naar aanleiding van een verloning. Het is eigenlijk niks meer dan een opsomming van grootboekrekeningen met bijbehorende bedragen. Hieronder leggen we verder uit wat grootboekrekeningen zijn en wat de meest voorkomende zijn.

Er zijn 2 soorten grootboekrekeningen, namelijk balansrekeningen en winst- en verliesrekeningen. Op een balansrekening boek je alle nog te betalen bedragen. En met de winst- en verliesrekening boek je de kosten.

Balansposten op journaalpost

De meest voorkomende balans-rekeningen zijn:

Te betalen nettolonen Op deze rekening staat het bedrag dat je moet overmaken naar je werknemers

Te betalen vakantiegeld Op deze rekening staat het bedrag dat is gereserveerd voor het vakantiegeld, dit betaal je doorgaans in de maand mei uit. We raden aan om het bedrag dat elke maand op deze rekening wordt geboekd, ook daadwerkelijk reserveert. Zo kom je later niet voor verassingen te staan.

Te betalen loonheffingen Dit is het bedrag dat je moet betalen aan de belastingdienst. Let op, het wijkt vaak net iets af van de werkelijke kosten door afrondingsverschillen.

Winst- en verliesrekeningen op journaalpost

De meest voorkomende winst en verliesrekeningen zijn:

Brutolonen De rekening waarmee je de kosten van de bruto lonen boekt.

Vakantiegeld Ook al betaal je niet direct het vakantiegeld uit, het wordt wel al direct als kosten geboekt in je boekhouding.

Werkgeversdeel sociale lasten Dit zijn de extra werkgeverskosten die je nog hebt naast de brutolonen en het vakantiegeld.

Aan de hand van een journaalpost kun je een 'memoriaalboeking' maken in je boekhouding. Je kunt de gegevens van het document overnemen. Maar met een modern salarispakket kun je het ook automatisch boeken. Bekijk op onze pagina over koppelingen met welke boekhoudsystemen we integereren.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu

Wil je graag meer weten? Neem contact met ons op voor gratis advies.