BlogHR

5 HR trends die je niet wil missen in 2022

Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen! In dit artikel nemen we de tijd om even kort stil te staan bij ontwikkelingen en trends van het vorige jaar en werpen we een vooruitziende blik op komend jaar. Welke 5 HR-trends zullen 2022 vorm gaan geven?

#1. Teams blijven remote werken

In 2021 is hybride werken eerder de norm dan uitzondering geworden voor veel organisaties. Het nieuwe jaar is alweer in een lockdown begonnen, dus werkt het grootste deel van Nederland weer thuis. Gelukkig biedt de overheid fiscale steun als het gaat om het financieren van onder andere een thuiswerkplek. Voor het thuiswerken mag je in 2022 als werkgever een vergoeding van maximaal twee euro per dag geven.

De huidige manier van werken brengt ook kansen voor organisaties om je volledige personeelsbestand internationaal te vormen. Neem je iemand aan die in het buitenland werkt? Kijk dan wel goed hoe de medewerker verloond moet worden en welke fiscale regels er in het land gelden.

#2. Focus op het welzijn van werknemers

Door de corona pandemie is het welzijn van werknemers verschoven van het welzijn op de werkvloer naar het welzijn algemeen. Werkgevers doen er daarom goed aan zich in 2022 nóg meer te richten op het opbouwen van sterk leiderschap om een gevoel van vertrouwen geven onder werknemers. Niet heel verrassend, aangezien mensen in crisistijd op zoek zijn naar een betrouwbare en ondersteunende omgeving in onzekere tijden.

Wat kun jij doen om je werknemers te ondersteunen? Hierbij een aantal tips:

  1. Communiceer liever te veel dan te weinig
  2. Waardeer je medewerker voor hun inzet in moeilijke tijden
  3. Geef ze het vertrouwen en eventueel nieuwe verantwoordelijkheden
  4. Zorg voor balans in werk en vrije tijd
  5. Investeer in ontwikkeling zoals bijscholing

#3. Sterkere integratie van HR en salarisadministratie

Een andere trend die zich zal doorzetten in 2022 is dat HR- en salarisadministratie steeds meer wordt verweven met elkaar. Deze ontwikkeling is zo’n twee jaar geleden begonnen, toen de Belastingdienst bepaalde veranderingen heeft doorgevoerd. Zo zijn er steeds meer gegevens vanuit de HR-administratie vereist in de loonaangifte naar de belastingdienst. Denk hierbij aan het type arbeidscontract dat de medewerker heeft. Om dit goed te managen, raden we aan om een geïntegreerd HR- en salaris pakket te kiezen. Wel zo makkelijk als je alle administratie van je werknemer op één plek kunt beheren!

#4. Flexibeler omgaan met verlof

Door de onvoorspelbaarheid van een pandemie is opnemen van verlof een stuk onzekerder geworden. Zo kunnen verlofaanvragen last-minute geannuleerd worden door nieuwe maatregelen. Als organisatie is het daarom handig als je flexibel met de veranderingen om kunt gaan. Bijvoorbeeld door je medewerkers eenvoudig een geplande vakantie te laten annuleren. Hetzelfde geldt voor reiskosten, medewerkers ontvangen niet elke dag reiskosten, want werken veel meer thuis.

#5. Diversiteit, gelijkheid en inclusie

Het creëren van een diverse en inclusieve werkplek is niet alleen ethisch gezien belangrijk, maar helpt ook om innovatie te stimuleren en het vertrouwen van een werknemer te vergroten. Het uitgangspunt is dat als werkgevers en organisaties de verschillen tussen medewerkers (gender, achtergrond, leeftijd, talent, competenties) erkennen er ruimte is om elkaar aan te vullen en te versterken.

Daarom is het ook goed om tijdens sollicitatierondes te proberen objectief te kijken naar een kandidaat. Maar hoe doe je dat?

Fleur Melkert is Co Founder en CCO van Equalture, een platform dat de traditionele manier van solliciteren vervangt. Want ook tijdens sollicitaties zijn werkgevers en HR managers “nog ontzettend bevooroordeeld”, legt Fleur uit.

“Wij pakken het hele recruitmentproces datagedreven aan. Aan de hand van objectieve data, verkregen door een aantal online games, bepaalt een organisatie welke kandidaat geschikt is. Het onderbuikgevoel dat vaak leidend is bij de werving van sollicitanten, filteren we er daarmee uit. Onze drijfveer is dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen om een baan te krijgen waarop hij of zij solliciteert.”

Het resultaat van de aanpak van Equalture is verbluffend. Diverse bedrijven performen beter, er is een hogere medewerkerstevredenheid en minder turnover.

Diversiteit moet een onderdeel zijn van de cultuur binnen een organisatie. Hoe divers is jouw team? Is er ruimte voor verschillen en dialoog? In plaats van te zoeken naar oplossingen als uitgangspunt, ga eerst eens open het gesprek aan met medewerkers in je organisatie voordat je actie onderneemt. Zo kom je wellicht tot verrassende inzichten of initiatieven.

Met welke trend ga jij aan de slag?

Wil je in 2022 ook goed voorbereid zijn op deze HR-trends op? Ontdek dan HR-software waarmee medewerkers eenvoudig en snel verlof aanvragen en declaraties doorvoeren. Of vraag direct een gratis demo aan.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.