BlogHR

De onmisbare rol van HR tijdens organisatiegroei

Groeit jouw organisatie? Dat is heel goed nieuws! Want dat betekent dat de zaken goed gaan. Maar vaak gaat groei ook gepaard met groeipijn. Het is soms moeilijk om organisch en consistent te groeien zonder dat processen onder druk komen te staan. Hoe ga je om met groeipijnen? En hoe voorkom je ze?

Wat zijn groeipijnen?

Als organisatie kun je zogenaamde groeipijn voelen als je organisatie snel schaalt. Er zijn drie aspecten in een organisatie die kúnnen worden aangetast als een organisatie (te) snel schaalt:

  • De bedrijfscultuur en het talentmanagement
  • De communicatie
  • De prestaties van medewerkers

Voor werkgevers en HR professionals is een belangrijke rol weggelegd om bovenstaande aspecten in goede banen te leiden. In dit artikel ontdek je wat je kunt doen om jouw organisatie staande te houden tijdens groeiprocessen.

De rol van HR in bedrijfsgroei

Hoewel je organisatie zich misschien concentreert op sales en marketing als de belangrijkste drijfveren, moet je het belang van een solide HR-strategie voor bedrijfsgroei niet over het hoofd zien. Het fundament van je organisatie zijn - wellicht een open deur - natuurlijk je werknemers. Als jij goed investeert in je werknemers en welzijn hoog in het vaandel hebt, vertaalt dat zich uiteindelijk terug in je organisatie.

De volgende 6 factoren helpen jouw organisatie tijdens groei.

1. Vind de juiste mensen

Met een goed team achter je, is het mogelijk om veel te bereiken. In de huidige arbeidsmarkt kan het vinden van het juiste talent echter een enorme uitdaging zijn.

Maak gebruik van een effectieve manier om de beste kandidaten voor een functie te vinden en aan te nemen. Een goed en doeltreffend wervingsproces kan helpen om de juiste mensen te vinden. Werf niet alleen via de gebaande paden, maar probeer ook eens wat nieuws. Denk bijvoorbeeld aan een spetterende branding video of persoonlijke boodschap van de mensen in jouw organisatie. Beelden zeggen soms meer dan woorden.

2. Werk aan een sterke organisatiecultuur

We weten allemaal hoe belangrijk het is je betrokken te voelen op de werkplek. Het opbouwen van een sterke organisatiecultuur die werknemers verbindt, is echter geen gemakkelijke taak.

Een organisatiecultuur is een verzameling waarden, verwachtingen en ervaringen die bepalen hoe jouw team samenwerkt. Je organisatiecultuur heeft invloed op de sfeer die medewerkers ervaren wanneer ze naar kantoor komen. Ook op afstand is het mogelijk om een organisatiecultuur op te bouwen, al is dat wel iets lastiger.

Bepaal waar je als organisatie voor staat en hoe je wil dat medewerkers met elkaar omgaan. Lukt het je een goede organisatiecultuur te creëren? Dan lukt het gemakkelijker nieuwe werknemers aan te trekken. En dat niet alleen, ook het personeelsverloop zal verminderen.

3. Creëer een onvergetelijke onboarding

Het recruitment proces stopt niet wanneer de succesvolle kandidaat een handtekening heeft gezet! Om de nieuwe aanwinst formeel te verwelkomen, zorg je voor een geweldige onboarding. Maak voor de onboarding gebruik van een checklist zodat alles vlekkeloos verloopt. Een eerste indruk maak je immers maar één keer. Zorg voor een onboarding die nieuwe medewerkers voorziet van alle organisatorische kennis die ze nodig hebben om hun werk goed te doen. Goede HR software kan hier bij helpen.

Besteed tijd aan het ontwikkelen van het inwerkproces. Een belangrijk deel van het onboardingproces heeft betrekking op het leren kennen van de organisatie en de cultuur. Alle werknemers, ongeacht hun functie, moeten kennismaken met het bedrijf en de bedrijfscultuur die jij wil creëren en uitdragen.

4. Minimaliseer het personeelsverloop

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan wellicht. Maar probeer de juiste mensen binnen te houden! Je hebt hier niet altijd invloed op. Medewerkers zullen hun eigen reden hebben om te vertrekken. Tegenwoordig is het ook niet gangbaar dat werknemers zich jarenlang binden aan een organisatie.

Wist je dat het vinden, inhuren en opleiden van werknemers een aanzienlijke kostenpost is voor elke organisatie? Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Voor organisaties met een hoog verloop, lopen de kosten dus snel op.

De gevolgen van personeelsverloop zijn echter niet alleen financieel. Personeelsverloop vertraagt projecten, kan leiden tot verminderde productiviteit en kan ook de veerkracht van het team of het bedrijf schaden. Alles wat je kunt kunt doen om ongewenst personeelsverloop te verminderen, zal waarschijnlijk de bedrijfsgroei bevorderen.

5. Vraag om feedback van je werknemers

Als je werknemerstevredenheid wilt monitoren, is het belangrijk om feedback te vragen. Dankzij de feedback van werknemers heb je inzicht in hoe jouw organisatie functioneert en kun je bouwen aan de organisatiecultuur.

Vraag dus regelmatig om feedback, stel open vragen en gebruik de antwoorden om oplossingen te vinden voor veelvoorkomende problemen. Hier zijn diverse handige online tools en programma’s voor.

6. Investeer in HR software

Last but not least. Merk je dat je door organisatiegroei simpelweg niet meer de middelen hebt om je HR administratie bij te houden? De vele administratieve taken die bij HR komen kijken, kun je vaak eenvoudig vervangen door middel van automatisering. Van het onboarden van medewerkers tot het maken van een eerste loonstrook: dit kan allemaal automatisch. Deze kunnen je een hoop tijd en geld besparen!

Wil jij ook een held worden in HR administratie?

Zoek je meer tips en tricks om je HR administratie te verbeteren? Download dan het Whitepaper: “Hoe word je een held in HR administratie”.

Wil je meer weten over de oplossingen van Employes? Ga naar onze website of maak geheel vrijblijvend een gratis proefaccount aan!

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.