BlogSalarisadministratie

Hoe werkt loonaangifte naar de belastingdienst?

Als bedrijf met werknemers in dienst, is het verplicht om aangifte loonheffingen te doen. Jij dient als werkgever namelijk de loonheffing in te houden op de loonstroken en dit af te dragen aan de Belastingdienst. Dit klink allemaal moeilijk, maar het valt eigenlijk best wel mee.In dit artikel leggen we uit wat loonaangifte is en hoe je de loonaangifte naar de Belastingdienst aanpakt!"

Hoe werkt de loonaangifte?

Als werkgever moet je verplicht loonheffing inhouden op de loonstroken van jouw medewerkers, dit bedrag moet je afdragen aan de Belastingdienst.

Het is belangrijk dat de loonaangifte op tijd binnen is bij de Belastingdienst (doorgaans binnen 1 maand na de verloning). De betaling moet ook binnen die termijn binnen zijn.

Maak je gebruik van Employes? Dan gaat de loonaangifte geheel automatisch. Deze is meestal binnen 5 minuten verwerkt door de belastingdienst. Je kunt op 2 manieren controleren dat de aangifte goed is ontvangen, namelijk:

  • controleer de aangifte door in te loggen bij de Belastingdienst
  • controleer de aangifte in de details van een verloning in Employes

Hoe voorkom ik te laat betalen en boetes?

In Employes werken we met taken, op het moment dat je een verloning doet, wordt er een setje taken aangemaakt. Dit zijn onder andere:

  • Betaal je werknemers
  • Betaal de belastingdienst
  • Verstuur de loonstroken naar de werknemers
  • Exporteer naar de boekhouding

Op het moment dat wij zien dat een taak nog niet is afgerond binnen een bepaalde termijn, dan zullen we je hier een herinnering over mailen. En mocht het echt dringend zijn, dan nemen we telefonisch contact met je op.

Lees hier meer over de 5 meest gemaakte fouten in de loonaangifte.

Loonaangifte betalen aan de belastingdienst

In Employes kun je op een helder manier zien wat en hoe je het bedrag moet overmaken naar de Belastingdienst. De instructies bestaan uit:

  • bedrag van de loonheffingen
  • betalingskenmerk
  • bankrekening belastingdienst
  • uiterlijke betaaltermijn

Je kunt dit bedrag handmatig overmaken aan de belastingdienst, maar wat nog makkelijker is om het bedrag toe te voegen in een betaalbestand die je kunt uploaden bij je bank. Dit bestand kun je automatisch genereren in Employes.

Loonaangifte met terugwerkende kracht

Soms kan het voorkomen dat je nog loonaangifte wilt doen met terugwerkende kracht. Bijvoorbeeld bij een correctie of bij opstart van je salarisverwerking. Het is in Employes mogelijk om dit met terugwerkende kracht te doen (zelfs nog tot meer dan een jaar). Onze support afdeling kan je daar eventueel bij helpen.

Heb je vragen of wil je meer informatie over loonaangifte? Mail dan naar [email protected].

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.