BlogSalarisadministratie

Salaris uit holding of werkmaatschappij als DGA?

Heeft jouw organisatie een holding-BV als structuur? Dan kun je kiezen om bij de werkmaatschappij of holding in dienst te gaan. Natuurlijk is het goed om eens op een rij te zetten wat de verschillen zijn. In dit artikel delen we de voor- en nadelen van beide mogelijkheden met je, zodat jij een weloverwogen keuze maakt.

In dienst bij de holding

Zou jij jezelf in dienst nemen? Als je een eigen holding hebt, dan kan dat gewoon. Sterker nog, het is heel gebruikelijk onder ondernemers om bij hun eigen holding in dienst te gaan.

Je kunt dan een management-fee aan de werkmaatschappij berekenen. De voornaamste reden hiervan is dat je zelf bepaalt hoe je de verloning doet ongeacht de afspraken binnen de werkmaatschappij. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als jij samen met een compagnon een werkmaatschappij bezit. Je kunt dan dezelfde management-fee afspreken. In je eigen holding kun je vervolgens bepalen hoe dit te verlonen.

Let op! Vergeet niet dat je btw rekent op de factuur die je stuurt vanuit je holding aan de werkmaatschappij.

In dienst bij de werkmaatschappij

Maar er is ook een andere weg te bewandelen. Er zijn verschillende redenen te bedenken om juist in dienst te gaan bij je werkmaatschappij. Namelijk:

  • Je hebt minder administratieve lasten. Je hoeft geen loonaangifte voor je holding te doen. Daardoor wordt de kans op bijvoorbeeld fouten in de loonaangifte kleiner.
  • Als je WBSO hebt in de werkmaatschappij, dan kun je de loonheffing van je DGA-salaris ook verrekenen. Dat kan niet als je in dienst bent bij je holding. Dan zou je namelijk een losse WBSO-aanvraag moeten doen voor je holding.
  • Kun je geen BTW verrekenen? Dan kun je beter ook in dienst treden bij de werkmaatschappij.

Bij beide in dienst

Kun je geen keuze maken? Dat komt goed uit, je mag er ook voor kiezen om bij beide BV's in dienst te gaan. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je meerdere bedrijven hebt. Hiervoor geldt de concernregeling, dat betekent dat je in alle BV's samen altijd minimaal het DGA-salaris moet verdienen. Je mag dus ook bij beide BV's in dienst.

Doorbetaaldloon­regeling

Om het net iets ingewikkelder te maken (ja echt), is er ook nog een tussenoplossing. Dit is de doorbetaaldloonregeling. Deze regeling kan worden ingezet als je als DGA een minderheidsbelang hebt. Dit werkt als volgt:

  • In de werkmaatschappij worden de premies werknemersverzekeringen betaald
  • In de holding ben je in dienst en daar wordt het netto-loon betaald

De BV betaalt dan in feite het loon door aan de holding.

Kunnen wij je helpen bij je keuze?

We snappen dat het maken van je keuze niet eenvoudig is. Er zijn nogal wat regelingen om rekening mee te houden. Onze HR & salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met support@employes.nl

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.