BlogSalarisadministratie

Voordelen payroll

Wat is payroll precies

Payroll is het uitbesteden van de salarisadministratie en het werkgeverschap voor jouw medewerkers. Werknemers staan dus niet meer op je eigen loonlijst maar op dat van het payrollbedrijf waar je het uitbesteedt. Het payrollbedrijf is vanaf nu de juridisch werkgever. Vervolgens stelt het payrollbedrijf het personeel voor vaak onbepaalde tijd ter beschikking. Als ondernemer werf je nog altijd zelf je eigen personeel en blijf je de verantwoordelijkheid houden voor de aansturing op de werkvloer.

Wat zijn de voordelen van payroll

Het uitbesteden van de payroll brengt een aantal voordelen met zich mee. Dit zijn de voornaamste voordelen:

  • Risicodekking
  • Flexibele contractvormen
  • Tijdsbesparing

Het grootste voordeel van het uitbesteden van de payroll is dat het een aantal risico’s van het werkgeverschap wegneemt. Zo draait een bedrijf niet op voor de kosten bij ziekte of verzuim van een werknemer en heeft een werknemer de zekerheid dat zijn salaris wordt uitbetaald. Verder worden administratieve zaken overgenomen door het payroll bedrijf. Let wel dat de ondernemer aansprakelijk blijft voor de afdracht van loonbelasting en premies sociale verzekeringen.

Wat kost payroll

Omdat je bij payroll veel verplichtingen en verantwoordelijkheid uitbesteedt, betaal je hier ook een bepaald tarief voor. Dat tarief wordt bepaald aan de hand van het bruto-uurloon en een omrekenfactor, die payrollbedrijven hanteren. Iedere payroller hanteert een andere omrekenfactor, gebaseerd op verschillende elementen. De elementen waarop de meeste payrollbedrijven de omrekenfactor onder andere baseren zijn als volgt:

  • Aantal werkuren van de medewerker
  • Aantal vakantiedagen
  • CAO
  • Pensioen
  • Fee voor het payrollbedrijf

De gemiddelde omrekenfactor van een payroll-bedrijf ligt op 1,67 hoewel er ook uitschieters naar boven zijn van 1,70 tot 1,75. Met andere woorden, wanneer een medewerker een bruto uurloon van 10,- verdient, betaald u 16,70 aan het payroll-bedrijf. De werkelijke loonkosten per uur bedragen maximaal 15,-. Ingeval er sprake is van jongere werknemers die nog niet deelnemen in het pensioenfonds is de omrekenfactor nog minder. Een op het eerste gezicht klein verschil. Echter, wanneer dit omgerekend wordt naar een totaal aantal uren per jaar gaat het om grote bedragen die bespaard kunnen worden.

Payroll of toch zelf in dienst nemen

Het kan in sommige gevallen zeer aantrekkelijk zijn om de payroll uit te besteden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijven met heel veel tijdelijke arbeidskrachten zoals horeca of promotiebedrijven. In andere gevallen kunnen de kosten te hoog uitkomen bij het uitbesteden van de payroll. Het kan dan raadzaam zijn om dit toch zelf te doen. Met Employes is dit niet meer zo complex en kan iedere ondernemer zonder enige salaris kennis dit doen.

Employes biedt een alternatief voor een payroll-bedrijf. Employes heeft de salarisverwerking namelijk volledig geautomatiseerd. De salarisverwerking vindt direct online plaats. Tegelijkertijd wordt de loonaangifte voor de belastingdienst aangemaakt. Ook is er de mogelijkheid om automatisch arbeidsovereenkomsten te maken en voorlopige salarisberekeningen te maken. Kennis van de fiscale regelgeving is niet meer nodig.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.