BlogSalarisadministratie

Wat is payroll?

Als werkgever zet je in het geval van een dienstverband je werknemer op de eigen loonlijst. Het alternatief is om dit uit te besteden door middel van payrolling, maar wat houdt dit precies in en is dit de beste oplossing voor jouw onderneming?

Payroll definitie

Het woord payroll betekent vertaald vanuit het Engels letterlijk loonlijst, maar wordt hier in Nederland vooral gebruikt als benaming voor een bepaalde business. Namelijk de uitbesteding van de salarisadministratie en het werkgeverschap voor jouw medewerkers. Bij payrolling staan werknemers dus niet meer op je eigen loonlijst maar op dat van het payroll bedrijf waar je het uitbesteedt.

Anders dan de werkwijze bij een uitzendbureau is dat er een payroll constructie geldt. Een payroll constructie houdt in dat de werkgever nog altijd zelf zijn eigen personeel werft en de verantwoordelijkheid blijft houden voor de aansturing op de werkvloer. Echter komen de werknemers zoals eerder vernoemd op de loonlijst van het payroll bedrijf. Vervolgens stelt het payroll bedrijf het personeel voor vaak onbepaalde tijd ter beschikking.

Via een payroll constructie worden de volgende aangelegenheden uitbesteedt:

  • Salarisadministratie
  • Salaris betalingen
  • Afdracht van sociale premies
  • Contractbeheer
  • Pensioenregeling

Voordelen payroll

Het grootste voordeel van het uitbesteden van de payroll is dat het een aantal risico’s van het werkgeverschap wegneemt. Zo draait een bedrijf niet op voor de kosten bij ziekte of verzuim van een werknemer en heeft een werknemer de zekerheid dat zijn salaris wordt uitbetaald. Verder worden administratieve zaken overgenomen door het payroll bedrijf. Let wel dat de ondernemer aansprakelijk blijft voor de afdracht van loonbelasting en premies sociale verzekeringen. Ook komen de voordelen bij payroll wel tegen een hoge prijs. Payroll bedrijven rekenen een omrekenfactor waarbij een relatief hoge fee voor het payroll bedrijf zit inbegrepen.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.