BlogSalarisadministratie

Dit wordt het nettoloon in 2022

Het nieuwe (fiscale) jaar staat voor de deur. Dat betekent ook nieuwe loonheffingen over de brutosalarissen van jouw werknemers. 2021 was een bewogen jaar, waarin ondernemers te maken kreeg met de onzekerheden van de coronacrisis. De Nederlandse economie bleef overeind en de inflatie steeg. Wat is het effect hiervan op de loonheffing en het nettoloon in 2022? Wij hebben een rekensommetje gemaakt!

Wat bepaalt nu eigenlijk het nettoloon?

De overheid bepaalt elk jaar welke loonheffing en premies er ingehouden worden van het brutoloon. Hier wordt rekening gehouden met inflatie en koopkracht en andere economische factoren. 2021 was een bewogen jaar, waarin het ernaar uitzag dat de economie, ondanks de onzekerheid rondom de coronacrisis, overeind bleef. Het Centraal Planbureau concludeert voor 2021 een groei in de Nederlandse economie van 4% in 2021 en verwacht een groei van 3,5% in 2022.

Wat wordt het nettoloon 2022 ten opzichte van 2021?

Hoe ziet het nettoloon er in 2022 uit ten opzichte van 2021? Gaan we er netto op vooruit? Dit hebben we onderzocht in Employes. Hierbij hebben we onder andere gekeken naar de minimumlonen en naar het modaal inkomen. Tabel nettoloon 2022 | Employes

Wat blijkt? De nettolonen gaan omhoog, maar de stijging is niet zo hoog als verwacht als je kijkt naar de inflatie in 2022. Zo gaat het inkomen van iemand met een modaal inkomen maar met € 8,67 per maand omhoog. Dat is een heel klein verschil, vooral als je dit vergelijkt met de inflatie die naar verwachting 3,5% is volgend jaar. Werknemers gaan er dus minder op vooruit in 2022.

Wat verder van invloed is op het nettoloon is een pensioenregeling en de CAO van jouw organisatie. Biedt je jouw werknemers een pensioenregeling aan? Dan heeft dit ook effect op het nettoloon van je werknemers. In sommige CAO's is vastgelegd dat er weer een salarisverhoging is en over het algemeen is de verwachte loonsverhoging 2.8%

Hoe pas je de juiste loonheffing toe?

Je kunt via de belastingtabellen van de Belastingdienst uitrekenen wat dat voor jou als werkgever betekent. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste loonheffing toepast?

Makkelijker is het om met een online tool voor salarisadministratie de hoogte van het nettoloon in 2022 te berekenen. Rob Kroezen, oprichter van Employes legt uit hoe eenvoudig dit is:

“Via de online tabellen van de Belastingdienst is de loonheffing natuurlijk prima te berekenen. Met de online tool van Employes weet je zeker dat de juiste tabellen en loonheffingskorting wordt toegepast, wanneer jouw werknemer de gerechtigde AOW leeftijd krijgt en we kijken naar andere zaken. Een online tool is minder foutgevoelig dan het handmatig invoeren van de loonaangifte en het scheelt enorm veel tijd. Van jou én van je boekhouder.”

Wil je het toch nog even handmatig controleren? Maak dan gebruik van de loonbelastingtabellen van de belastingdienst. Deze vind je binnenkort op de website van de Belastingdienst.

Ook profiteren van het gemak van online salarisadministratie?

Wil jij ook meer inzicht in je salarisadministratie? Met behulp van Employes gaat de loonheffing naar de belastingdienst vanzelf! Verder kun je eenvoudig contracten en loonstroken aanmaken en deze versturen naar je werknemers.

Probeer Employes nu gratis!

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.