BlogSalarisadministratie

Wat is een transitievergoeding?

Soms kom je tot het besluit om een werknemer te ontslaan. De werknemer heeft dan recht op en transitievergoeding. Een transitievergoeding is een ander woord voor ontslagvergoeding. Sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in Balans in 2020 ben je als werkgever al vanaf de indienstdatum van de werknemer verplicht om een transitievergoeding uit te keren als je de werknemer ontslag geeft of als je een contract niet verlengd.

Wanneer is een transitievergoeding verplicht?

Maar hoe zit het nu precies met die transitievergoeding? Wanneer is het verplicht om deze uit te keren en wanneer niet? Het hangt volledig af van de reden dat iemand uit dienst gaat. Als een werknemer zelft ontslag neemt, dan hoef je uiteraard geen transitievergoeding uit te betalen. Als het initiatief bij jou als werkgever ligt, dan wel. Dit zijn de redenen voor uit dienst gaan waarbij je de transitievergoeding moet betalen:

  • Einde van rechtswege vanwege verstrijken duur arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
  • Opzegging door de werkgever binnen de proeftijd
  • Opzegging door de werkgever met toestemming van UWV
  • Ontbinding door de rechter op verzoek van de werkgever

Een transitievergoeding is niet verplicht in de volgende gevallen:

  • Einde arbeidsovereenkomst door opzegging werknemer
  • Opzegging door werkgever om dringende reden (ontslag op staande voet)
  • Beëindiging arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden op initiatief van de werkgever

Transitievergoeding berekenen

De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van de volgende formule:

Het aantal jaren dat iemand in dienst is keer (1/3) van een maandsalaris. Stel: een werknemer is twee jaar in dienst en zijn huidige maandsalaris is € 2500,-, dan is de hoogte van de transitievergoeding € 1.666.67.

Transitievergoeding in salarisadministratie

De verwerking van de transitievergoeding in de salarisadministratie is fiscaal gezien wat technisch. Het wordt namelijk gezien als 'loon uit vroegere dienstbetrekking'. Hierdoor is het belast volgens de groene loonheffingstabel. Je kunt er ook voor kiezen om met gebruiksvriendelijke salarisadministratie software te gebruiken, dan gaat dit helemaal automatisch.

Advies over de transitievergoeding?

Wil je graag meer advies over de transitievergoeding? Onze HR & salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met support@employes.nl.

Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.