BlogSalarisadministratie

Payroll of salarisadministratie? Kies wat bij je past!

Als je begint met je eigen onderneming en je hebt werknemers in dienst, dan wil je deze natuurlijk op een zo efficiënt mogelijke manier uitbetalen. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Zo kun je alles uitbesteden, of de salarisadministratie in huis halen en de verloning zelf doen. In dit artikel zetten we uiteen wat de verschillen zijn zodat je ontdekt wat het beste bij jou en jouw organisatie past.

Wat is payroll precies?

De term payroll wordt gebruikt voor het uitbesteden van je salarisadministratie en werkgeverschap. Wanneer je kiest voor een payroll constructie, neemt een payrollbedrijf de salarisadministratie en het juridisch werkgeverschap van je over. Nieuwe werknemers komen niet in dienst bij jouw organisatie, maar bij het payrollbedrijf. Hierdoor kan een gevoel van afstand ontstaan tussen de werkgever en werknemer ontstaan.

Salarisadministratie als alternatief voor payroll

Het alternatief van payroll is de salarisadministratie zelf doen. Dit kan door het uit te besteden aan bijvoorbeeld een accountant of met behulp van slimme online software. Je kunt hiermee veel geld besparen.

Kosten besparen op de omrekenfactor

Een payroll-bedrijf werkt met een omrekenfactor op het bruto-uurloon. De gemiddelde omrekenfactor van een payroll-bedrijf ligt op 1,67 hoewel er ook uitschieters naar boven zijn van 1,70 tot 1,75.

Een voorbeeld: wanneer een medewerker een bruto uurloon van 10,- verdient, betaal je 16,70 aan het payroll-bedrijf. De werkelijke loonkosten per uur bedragen maximaal 15,-. Ingeval er sprake is van jongere werknemers die nog niet deelnemen in het pensioenfonds is de omrekenfactor nog minder. Een op het eerste gezicht klein verschil. Echter, wanneer dit omgerekend wordt naar een totaal aantal uren per jaar gaat het om grote bedragen die bespaard kunnen worden.

Bereken de kosten van payroll vs. salarisadministratie

Ben je benieuwd hoeveel je kunt besparen? Wij hebben een handige rekentool gemaakt waarmee je ziet wat per maand het verschil is in kosten.

Het enige bedrag wat nog op het voordeel in mindering moet worden gebracht, zijn de kosten van een eventuele verzuimverzekering. De meeste bedrijven verzekeren alleen de vaste medewerkers en de invalkrachten meestal uiteraard niet. De kosten van een ziekteverzuimverzekering bedragen ongeveer 2,5% van de verzekerde medewerkers. Op deze manier loop je geen financieel risico en wordt er fors bespaart op de personeelskosten.

De voordelen van online salarisadministratie

Er zijn veel voordelen van zelf je online salarisadministratie doen versus payroll. Kennis van fiscale regelgeving is hierbij helemaal niet nodig.

  • Door de werknemer direct in eigen dienst te nemen, kan dit een sterker gevoel van verbinding oproepen
  • De salarisverwerking vindt direct online plaats
  • De loonaangifte voor de belastingdienst wordt aangemaakt
  • Het is mogelijk om automatisch arbeidsovereenkomsten maken en voorlopige salarisberekeningen te maken
  • Het is heel eenvoudig om je salarisadministratie te koppelen aan bestaande boekhouders of andere tooling
  • Werkgeverskosten zijn inzichtelijk door rapportage mogelijkheden
  • Zelf je salarisadministratie doen is veel voordeliger

Kortom, iedereen kan eenvoudig zelf zijn salarisadministratie doen!

Payroll of salarisadministratie? Kies wat bij jouw onderneming past

Kies je voor payroll of doe je je salarisadministratie zelf? Natuurlijk ligt de keuze geheel bij jou als ondernemer. Heb je hulp nodig bij je keuze? Onze salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met support@employes.nl.

Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.