BlogSalarisadministratie

Wat is een journaalpost?

Een journaalpost is een document dat samenvat wat de kosten en nog te betalen posten zijn naar aanleiding van een verloning. Het is eigenlijk niks meer dan een opsomming van grootboekrekeningen met bijbehorende bedragen. In dit artikel leggen we verder uit wat grootboekrekeningen zijn en wat de meest voorkomende zijn.

Balansrekeningen en winst- en verliesrekening

Er zijn twee soorten grootboekrekeningen, namelijk balansrekeningen en winst- en verliesrekeningen. Op een balansrekening boek je alle nog te betalen bedragen. En met de winst- en verliesrekening boek je de kosten.

Balansposten op journaalpost

De meest voorkomende balansrekeningen zijn:

Te betalen nettolonen Op deze rekening staat het bedrag dat je moet overmaken naar je werknemers.

Te betalen vakantiegeld Op deze rekening staat het bedrag dat is gereserveerd voor het vakantiegeld, dit betaal je doorgaans in de maand mei uit. We raden aan om het bedrag dat elke maand op deze rekening wordt geboekt, ook daadwerkelijk reserveert. Zo kom je later niet voor verassingen te staan.

Te betalen loonheffingen Dit is het bedrag dat je moet betalen aan de belastingdienst. Let op! Het wijkt vaak net iets af van de werkelijke kosten door afrondingsverschillen.

Winst- en verliesrekeningen op journaalpost

De meest voorkomende winst en verliesrekeningen zijn:

Brutolonen De rekening waarmee je de kosten van de bruto lonen boekt.

Vakantiegeld Ook al betaal je niet direct het vakantiegeld uit, het wordt wel al direct als kosten geboekt in je boekhouding.

Werkgeversdeel sociale lasten Dit zijn de extra werkgeverskosten die je nog hebt naast de brutolonen en het vakantiegeld.

Aan de hand van een journaalpost kun je een 'memoriaalboeking' maken in je boekhouding. Je kunt de gegevens van het document overnemen. Maar met een modern salarispakket kun je het ook automatisch boeken.

Meer weten over hierover? Bekijk bij koppelingen met welke boekhoudsystemen wij integereren.

Kunnen wij je op weg helpen?

Heb je hulp nodig? Onze HR & salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met support@employes.nl.

Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.