BlogHR

Wat is de Wet arbeidsmarkt in balans?

De WAB is de nieuwe 'Wet arbeidsmarkt in balans' die is ingegaan per januari 2020. Hiermee veranderen er regels voor oproepkrachten. Maar ook voor vaste krachten verandert het één en ander. Wat betekent dit voor jouw organisatie en je werknemers? In dit artikel lichten we de vier belangrijkste veranderingen toe.

De belangrijkste wijzigingen van de WAB

Wat is er veranderd voor werknemers door de Wet arbeidsmarkt in balans? Hierbij de vier wijzigingen op een rij:

#1 Lage en hoge WW-premie

Als werkgever betaal je een WW-premie voor werknemers. Vanaf 2020 ga je een lagere WW-premie betalen als je iemand voor onbepaalde tijd in dienst hebt.

#2 Aanbiedingsplicht voor oproepkrachten

Binnen de WAB ben je verplicht om oproepkrachten na een jaar een contract met een vast aantal uren aan te bieden.

#3 Transitievergoeding

Werkgevers moeten eerder en sneller een ontslagvergoeding betalen aan werknemers dan voorheen.

#4 Ketenregeling

Je mag je werknemers nu 3 jaar lang een tijdelijk contact aanbieden.

#1 Lage en hoge WW-premie

Vanaf 2020 is door invoering van de WAB de WW-premie afhankelijk van het type contract. Er zal een lage en een hoge WW-premie zijn. De hoge WW-premie is standaard van toepassing. Onder bepaalde voorwaarden is de lagere WW-premie van toepassing, namelijk als aan de volgende criteria voldaan wordt:

  • Een contract voor onbepaalde tijd (J)
  • Schriftelijk ondertekend (J)
  • Geen oproepovereenkomst (N)

Tip! 💡 Een ezelsbruggetje om dit te onthouden is dat het een 'Ja Ja Nee' contract is.

De hoogtes van de lage en hoge WW-premies voor 2020 zijn vastgesteld op 2,94% of 7,94% per 1 januari 2020.

#2 Aanbiedingsplicht voor oproepkrachten

Een andere belangrijke verandering binnen de WAB is dat alle oproepkrachten die langer dan 1 jaar in dienst zijn, een contract met een bepaald aantal uren aangeboden krijgen. Het aantal uren in het contract moet dan minimaal gelijk te zijn aan het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 12 maanden.

De werknemers die in 2019 al in dienst waren, krijgen uiterlijk 31 januari een aanbod.

Let op! Vanaf 1 januari 2020 moet je een oproepkracht ook minimaal 4 dagen van te voren oproepen. Heb je een werknemer opgeroepen en annuleer je de oproep? Dan heeft je werknemer toch recht op salaris dat hij anders zou hebben ontvangen. In sommige CAO's kan hier wel van worden afgeweken.

#3 Transitievergoeding

Als een werknemer uit dienst gaat doordat zijn contract afloopt of doordat een werknemer met ontslag gaat, dan ben je als werkgever verplicht om een transitievergoeding te geven. Tot voorheen was dit alleen geldig voor werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn. Maar met de Wet arbeidsmarkt in balans geldt dit direct per aanvang van het dienstverband. Dit is een bruto bedrag ter hoogte van eenderde (1/3) van het maandsalaris voor ieder dienstjaar.

Tip!💡 Bij het aannemen van een nieuwe medewerker is het belangrijk om een proeftijd op te nemen in het contract. Neem hier goed de tijd voor om vervelende situaties naderhand te voorkomen.

#4 Ketenregeling

Vanaf 2020 mag je een werknemer drie tijdelijke contracten in maximaal drie jaar aanbieden. Daarna dien je een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Voorheen was het de bedoeling dat je al na twee jaar een vast contract moest aanbieden.

Je kunt wel overwegen om een werkgever eerder een vast contract aan te bieden omdat je dan een lagere WW-premie hoeft betalen. Zorg er dan wel voor dat je een goede verzuimverzekering hebt.

Hoe software kan helpen

Er verandert dus nogal wat met het ingaan van de WAB. Slimme software kan je helpen om makkelijk om te gaan met de veranderingen en waar mogelijk te automatiseren. Wij bieden verschillende functies en handigheden aan voor de WAB. Hieronder een overzicht waar je als user gebruik van kan maken:

  • Een handig overzicht van werknemers die meer dan een jaar in dienst zijn, waardoor je eenvoudig kunt zien wie je een ander contract moet aanbieden.
  • Een overzicht van hoeveel uren oproepkrachten de afgelopen maanden hebben gewerkt. Ook kun je zien wat het gemiddeld aantal uren is geweest over de hele periode.
  • Bij ontslag of uit dienst gaan, wordt automatisch bepaald of er een transitievergoeding verschuldigd is.
  • Een aanbiedingsbrief voor oproepkrachten.

Kunnen wij je verder helpen?

Heb je hulp nodig? Onze HR & salarisexperts staan voor jou klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met support@employes.nl

Wil je direct aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Maak een gratis Employes account aan en ontdek hoe eenvoudig salarisadministratie kan zijn.

Employes gratis proberen

Probeer nu gratis

Ervaar het gemak en probeer Employes gratis uit.
Probeer nu
Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en krijg het laatste HR- & salarisnieuws als eerste in je inbox.